Відкриття Офісу Горизонт Європа в Україні (20.12.2023 р., м. Київ)

20 грудня 2023 р. у Клубі Кабінету Міністрів України відбулася урочиста церемонія відкриття офісу Програми ЄС «Horizon Europe» в Україні. Проєкт ЄС «Офіс Горизонт Європа в Україні» (HEOinUA) функціонуватиме як структурний підрозділ – відділ «Офіс Горизонт Європа в Україні» – Національного фонду досліджень України за результатами укладеної з Європейською Комісією Грантової угоди.

ПРОГРАМА заходу

Відкрив урочисту церемонію Генеральний директор Генерального директорату з питань досліджень та інновацій Європейської Комісії Марк ЛЕМЕТР (Marc LEMAÎTRE).

Європейський комісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Іліана ІВАНОВА (Iliana IVANOVA) звернулася до учасників із вступним словом англійською та українською мовами і наголосила, що відкриття Офісу Горизонт Європа в Україні є свідченням розвитку міжнародної співпраці між Європейським Союзом та Україною у сфері досліджень та інновацій, що рухає нас до спільних цілей та процвітаючого майбутнього.

Під час урочистої панелі відкриття із вступним словом виступив Віце-Прем’єр-Міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації України Михайло ФЕДОРОВ подякував Європейській Комісії за суттєву підтримку освіти і науки України в надзвичайно важкі часи, зазначивши, що робота Офісу важлива щодо інституціоналізації та управління у сфері науки та досліджень.

На актуальності об’єднання зусиль щодо посилення дослідницького потенціалу європейських країн у своїх вступних промовах наголосили Посол Королівства Іспанія в Україні Рікардо ЛОПЕС- АРАНДА ХАГУ (Ricardo LOPEZ-ARANDA JAGU), а також Радник та Тимчасово повірений у справах Посольства Бельгії в Україні Фредерік ДЕВЕЛТЕР (Frederik DEVELTER). Високоповажні представники дипломатичних місій підкреслили позитивну роль створення «Офісу Горизонт Європа в Україні», що сприятиме інтеграції України в Європейський дослідницький простір.

Міністр освіти і науки України Оксен ЛІСОВИЙ та народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій БАБАК висловили слова вдячності Європейській Комісії, її Генеральному директорату з досліджень та інновацій та акцентували, що відкриття Офісу є амбітною ініціативою та важливим стратегічним кроком, покликаним активізувати взаємодію українських вчених із представниками Європейського дослідницького простору. Також, за дорученням Прем’єр Міністра України Міністр вручив Грамоту Кабінету Міністрів України виконавчій директорці Національного фонду досліджень України Ользі ПОЛОЦЬКІЙ за вагомий внесок щодо реалізації ініціативи з відкриття Офісу Горизонт Європа в Україні.

Першу тематичну панель модерувала керівник відділу Генерального директорату з досліджень та інновацій Європейської Комісії Рута ЗАРНАУСКАЙТЕ (Ruta ZARNAUSKAITE), яка доклала значних зусиль щодо підготовки та відкриття Офісу Горизонт Європа в Україні. Під цієї панелі заступник Міністра освіти і науки України Денис КУРБАТОВ підкреслив необхідність посилення інтернаціоналізації та євроінтеграції в сфері досліджень та інновацій. Народний депутат України, член Комітету Верховної ради України з питань освіти, науки та інновацій Роман ГРИЩУК наголосив на можливостях, які відкриті для українських науковців у Рамковій програмі ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Голова Наглядової ради Національного фонду досліджень України Олександра АНТОНЮК наголосила на очікуваннях української дослідницької спільноти щодо підтримки їх участі в програмі Горизонт Європа. Виконавча директорка Національного фонду досліджень України Ольга ПОЛОЦЬКА зосередила увагу на результатах, вже досягнутих Фондом в аспекті реалізації програми «Горизонт Європа».

Друга тематична панель, де модератором виступив начальник відділу комунікацій та міжнародного співробітництва Національного фонду досліджень України Олександр БІЛИЙ, стосувалася особливостей функціонування Офісу як консультаційного центру Програми Горизонт Європа, що допоможе представникам вітчизняної науково-дослідницької спільноти долучитися до проєктів Горизонт Європа та інтегруватися до Європейського дослідницького простору. Кейт СЕКЕЙРА (Keith SEQUEIRA), керівник відділу Генерального директорату з досліджень та інновацій, Європейська Комісія, та Мартін КЕРН (Martin KERN), директор Європейського інституту інновацій та технологій, презентували ролі, завдання та діяльність структурних складових Рамкової програми ЄС «Горизонт Європа». Керівник Офісу Ігор ТАРАНОВ присвятив виступ стратегічному позиціонуванню Офісу, що покликаний забезпечити платформу для активної участі українських дослідників у проєктах за різноманітними напрямами Програми Горизонт Європа, а також представив цілі, завдання та структуру Офісу, де працюватиме 14 осіб, відповідальних за різні кластери дослідницького простору.

На завершення панелі Голова Національного фонду досліджень України Станіслав ВІЛЬЧИНСЬКИЙ висловив щиру подяку всім учасникам заходу за можливість обговорити спільні зусилля у зміцненні наукового-дослідницького потенціалу України та висловив упевненість, що Офіс сприятиме виконанню цього завдання, формуючи спадщину інновацій, яка в майбутньому забезпечить добробут для усіх наших громадян.

Завершуючи урочистий захід, Європейський комісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Іліана ІВАНОВА звернулася до учасників українською мовою та наголосила на трансформаційній силі спільних зусиль у сфері наукових досліджень та інновацій та висловила переконання, що Офіс стане втіленням незалежності, гуртування, інноваційного пошуку та наукового прогресу.

У заході взяли участь офлайн та онлайн близько 50 представників вітчизняної наукової спільноти, зокрема в залі були присутні Президент Національної академії наук України Анатолій ЗАГОРОДНІЙ та Президент Національної академії педагогічних наук України Василь КРЕМЕНЬ. Жанна ТАЛАНОВА, менеджер Національного Еразмус+ офісу в Україні, під час заходу зустрілася з керівником та працівниками Офісу, обговорила питання синергії проєктів і подальшої співпраці команд.

Підготовлено з використанням матеріалів Національного фонду досліджень України.

Попередня Щодо моніторингу проєктів МТД – Програми ЄС Еразмус+ (подання до ...